Elkészítés
Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy evőkanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Hagyjd, hogy az élesztő felfusson. A lisztet tedd egy nagy tálba, üsd rá a tojást, add hozzá a csipetnyi sót, a maradék cukrot és az olvasztott zsírt. Öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt, és dolgozd ki a tésztát alaposan, míg rugalmas állagúvá nem válik. A kidolgozott tésztát takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen 10 percig kelni.
Zsírozz ki egy tepsit, majd nyújtsd vagy nyomkodd bele egyenletesen a megkelt tésztát. Szórd meg a tésztát zsemlemorzsával, majd helyezd rá a felezett, kimagozott szilvákat úgy, hogy a vágott felületük felfelé nézzen.
Keverd össze a fahéjat a cukorral, és szórd meg vele a szilvát egyenletesen.
Hagyd a lepényt még 10 percig a tepsiben kelni, majd tedd előmelegített sütőbe. 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg a tészta aranybarnára nem pirul, és a szilva szépen megpuhul.
Forrás: Juhászné Ildikó
Ezt olvastad már? Körömpörkölt – Így készíti a nagyanyám, a családom szerint ez 10/10-es