ÉrdekesMagazin.hu

hirdetés

Itt a bejelentés az NGM-től: Kivezetik a kamatstopot április 1-jével

Kivezetik a kamatstopot április 1-el.
hirdetés

Kamatstop kivezetése: A kkv-kamatstop 2024. április 1-jével kivezetésre kerül, de egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni – közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel.

FRISS HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK

 „A kormány célzott intézkedéseinek köszönhetően letörtük az inflációt és folyamatosan csökkennek a kamatok, ezért 2024. április 1-jével kivezetésre kerül a kkv-kamatstop, amely 2022. november 1. óta nyújt jelentős segítséget a változó kamatozású, nem-támogatott és legalább egy éves futamidejű forint hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások számára” – hívta fel a figyelmet az NGM.

Ekkora segítség volt a kamastop, elárulták a részleteket

Az intézkedés összesen több mint 50 ezer kkv-n segített – tették hozzá.

A családok mellett a vállalkozások is drasztikusan megnövekedett kamatokkal kerültek szembe, mivel a koronavírus-járvány, majd az elhúzódó háborúra adott hibás válaszok következtében rendkívüli mértékben emelkedett meg a jegybanki alapkamat és ezzel együtt a vállalati hitelkamatok mértéke is.

A kormány ezért korábban arról döntött, hogy a kamatstop intézményét a családok mellett 2022. november 1-től kiterjeszti a kkv-kra is annak érdekében, hogy a törlesztőrészletek növekedése ne vigye csődbe a vállalkozások százait és ezreit, így a magyar munkahelyek se kerülhessenek veszélybe – emlékeztett az NGM.

17 hónapot keresztül védett a kamatstop

A kormány intézkedése 17 hónapon keresztül védte a hazai vállalkozásokat a megemelkedett kamatszinttel szemben. Az infláció 4 százalékos szint alá csökkentésének, a javuló gazdasági helyzetnek, valamint az elmúlt időben végbement kamatcsökkenésnek köszönhetően a kkv kamatstop kivezetésére úgy kerülhet sor, hogy egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni.

Az NGM kiemelte: az utóbbi időszakban ugyanis érdemi csökkenés volt tapasztalható a hazai kamatkörnyezetben, amelynek eredményeképp a 3 hónapos BUBOR a piaci várakozások szerint 2024. április 1-ig a kkv-kamatstoppal rögzített 7,77 százalékos szint alá fog csökkeni.

150 milliárd forinttal enyhített

Az intézkedés bevezetésekor a vállalati hitelek szempontjából meghatározó 3 hónapos BUBOR 16,5 százalék feletti szinten volt, míg a kormány intézkedése ugyanezen lejáratú referenciakamatot 7,77 százalékos (3 havi BUBOR) szinten rögzítette.

Az intézkedés így bevezetése óta összességében mintegy 150 milliárd forinttal enyhítette több mint 50 ezer magyar kkv törlesztési terheit és megközelítőleg 1500 milliárd forint összegű hitelállományt érintett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a bankszövetség együttműködésének eredményeként a bankok vállalták, hogy a 2024. február 1. és április 30. között az új vállalati hitelszerződések esetén a BUBOR, mint referenciakamat feletti kamatfelárat a folyósítást követően fél évig 0 százalékos szintre csökkentik. Mindez 2-4 százalékponttal csökkenti a vállalati hitelek kamatszintjét, hozzájárulva a beruházások és fejlesztések ösztönzése mellett, a piaci hitelezés és a gazdasági növekedés helyreállításához – állapította meg közleményében az NGM.

A kormány felhívja a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét, hogy a mérséklődő kamatok és a kormány intézkedéseinek köszönhetően a kkv-kamatstoppal érintett hitelszerződések esetében lehetőségük nyílt azok kedvezőbb konstrukcióra történő lecserélésre – hangsúlyozta az NGM.

Mi volt az a KKV Kamatstop, amit most kivezetnek?

A Kormány 415/2022. (X. 26.) Korm. rendelete értelmében a  kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény szerinti mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő adós (a továbbiakban KKV) által referencia-kamatlábhoz kötött hitel- és kölcsönszerződés (továbbiakban: Szerződés) esetén 2022. november 15-étől 2024. április 1-jéig változik az alkalmazandó referencia-kamatláb mértéke. A Kormány ezzel a KKV-knak nyújtott változó kamatozású hitelek kamatának kiszámításához használt referenciakamat mértékét rögzíti egy korábbi (2022. június 28-i) szinten, úgy, hogy a hitel referencia-kamatlába nem lehet magasabb, mint az adott szerződésre 2022. június 28-án érvényes referencia-kamatláb, így védve a mikro-, kis- és középvállalkozások adósait a kamat, és törlesztőrészlet növekedésétől egy átmeneti időszakra. 

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés

Üdvözlünk az ÉrdekesMagazin.hu-n! Nálunk érdekességeket, recepteket, kertészeti cikkeket, híreket, naprakész információkat találhatsz . Jó időtöltést, olvasgatást kívánunk! Szép Napot!

hirdetés
error: Content is protected !!