Rigó Jancsi
Hozzávalók:
Tésztalapokhoz:
- 200 g vaj
- 200 g porcukor
- 4 db tojás
- 160 g finomliszt
- 40 g cukrozatlan kakaópor
- 15 g kakaóbab (durvára tört)
Krémhez:
- 500 ml habtejszín
- 2 db lapzselatin
- 200 g étcsokoládé
- 2 evőkanál porcukor
Tetejére:
- 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Ajánló: Intelligens mákos krémes, még aznap este elfogyott
Elkészítés:
Tésztalapok elkészítése:
Kétféleképpen süthetjük meg a tortalapokat: vagy egyben sütjük, és kihűlés után kettévágjuk, vagy két külön lapot sütünk. Ha az utóbbit választjuk, a hozzávalók mennyiségét felezzük meg!
A vajat keverd habosra az átszitált porcukorral. Egyesével add hozzá a tojásokat, és alaposan dolgozd össze. Szitáld hozzá a lisztet és a kakaóport, majd keverd bele a tört kakaóbabot (ha külön lapokat sütsz, a kakaóbabot szórd csak a tetejükre).
A kész tésztát simítsd sütőpapírral bélelt tortaformába, és süsd előmelegített sütőben 175 fokon 10-12 percig. Ha egyben sütöd a tésztát, több időre lesz szükség. Akkor van kész, ha a közepe megszilárdul, a széle pedig pirulni kezd.
Krém elkészítése:
Áztasd a zselatinlapokat hideg vízbe. Olvaszd meg a csokoládét vízgőz felett, majd hagyd kicsit hűlni, hogy még folyós legyen, de ne forró. Melegíts fel 50 ml tejszínt, és keverd hozzá a kinyomkodott zselatinlapokat, amíg teljesen feloldódnak. A maradék tejszínt verd kemény habbá, majd keverd bele a csokoládét és a zselatinos tejszínt, hogy sima krémet kapj.
Összeállítás:
Helyezd az egyik tortalapot egy tortaforma aljára, és kend rá a csokoládés krémet, amiből 2 evőkanálnyit tegyél félre. Helyezd rá a másik tortalapot, és vékonyan kend meg a tetejét a maradék krémmel. Tálalás előtt szórd meg a tetejét cukrozatlan kakaóporral.
A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!