Elkészítés:
A lisztet, porcukrot és sütőport egy tálban összeszitáljuk. A hideg vajat hozzáadjuk, majd gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Ezután hozzáadjuk a citromlevet, tejfölt, tojást és egy csipet sót. Az egészet összegyúrjuk tésztává, majd két egyenlő részre osztjuk. A tésztákat hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
Az almákat meghámozzuk, majd lereszeljük. A reszelt almát félretesszük, hogy levet engedjen, miközben elkészítjük a pudingot. Miután az alma levet eresztett, kinyomkodjuk, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Alaposan összekeverjük.
A pudingport kevés tejjel és a cukorral simára keverjük, majd hozzáöntjük a forrásban lévő többi tejhez. Folyamatos keverés mellett megfőzzük a pudingot, majd félrehúzzuk hűlni, néha megkeverve, hogy ne bőrösödjön meg.
Az egyik tésztalapot kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Meghintjük zsemlemorzsával, ráterítjük az almatölteléket, majd a vaníliapudingot. A másik tésztalapot kinyújtjuk és a pudingos alma tetejére helyezzük. A tetejét megkenjük felvert tojással, majd villával megszurkáljuk.
A pitét 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Miután a sütemény kihűlt, szeletekre vágjuk és tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Ezt a finomságot Zsaklin Szabó készítette.
Szilvásgombóc recept, már évek óta nem csináltam
Nyíregyházi módszer: Szabolcsban így teszik el a szőlőt télire, tanuld meg te is a trükköt!