Még novemberben is vethetsz zöldséget: ezeket érdemes
November végén sokan már elpakolják a szerszámokat, pedig ilyenkor még nem kéne. Ha most vetünk bizonyos zöldségeket a hűvösebb talajba, elősegíthetjük a korábbi növekedést és erőteljesebb gyökérfejlődést, így a tavasz első meleg napjaira már csírázásra készek lesznek. Míg mások csak akkor kezdenek a tavaszi munkákkal, mi már élvezhetjük az első termés ízeit. Lássuk, milyen zöldségek alkalmasak novemberi vetésre.
Ez is érdekelhet: A falusi háziasszonyok erre esküsznek: így készül az eredeti krumplis tészta
Milyen előnyei vannak a téli vetésnek?
A novemberi vetés legnagyobb előnye, hogy a talajban áttelelő magok gyorsabban növekednek az első tavaszi napok érkeztével. Ez a természetes folyamat a hideg hónapokban felkészíti a magokat a korai csírázásra, és a zöldségek, például a sárgarépa, a petrezselyem és a kapor gyorsabban kelnek. A hidegben a magok biokémiai átalakuláson mennek keresztül – a csírázást gátló anyagok lebomlanak, így amikor a hőmérséklet emelkedik, a magok gyorsan növekedni kezdenek.
A cikk folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!