Sáfrány betakarítása
A sáfrány virágok évente egyszer, 1-2 hét alatt virágoznak, tipikusan ősszel. Minden virág három piros bibét termel, amelyek a sáfrány fűszert alkotják. Szüretelje a bibéket ugyanazon a napon, amikor a virágok kinyílnak, használjon csipeszt, és szárítsa őket papírtörlőn közvetlen napfénytől távol. Tárolja a szárított sáfrányt fénytől védett, légmentes tartályban, hogy megőrizze ízét és színét.
Gondozás az év folyamán
A virágzás után a sáfrány növény elkezd sárgulni és visszahúzódni. Ez a visszahúzódás természetes folyamat. Csökkentse az öntözést a minimálisra ebben a pihenő időszakban. Ha hidegebb éghajlaton él, fontolja meg az edények beltéri vagy védett helyre költöztetését a következő szezonig. Évente fontolja meg a gumók átültetését és a talaj megújítását, hogy elkerülje a túlzsúfoltságot és megújítsa a tápanyagokat.
Türelemmel és megfelelő gondozással a sáfrányos sáfrányok virágozni fognak és előállítják azt a kívánt fűszert, amely évezredek óta ízesíti az ételeket és színezi a konyhákat. Élvezze a folyamatot és a világ egyik legértékesebb fűszerének termesztésének egyedi jutalmait.
Szabadon személyre szabhatja és igazíthatja ezt az útmutatót a helyi klímafeltételekhez és személyes tapasztalataihoz!
További érdekességek:
A nagyira bízták a kisunokát csak pár órára. Amit a kamera felvett… arra szavak sincsenek