Az égő zsírt ne oltsuk vízzel
Ha meggyullad mégis az olaj vagy a zsír amivel főzünk,ne próbáljuk meg eloltani vízzel, mert a ráöntött víz rögtön gőzzé alakul és szó szerint kirobbantja az égő zsiradékot az edényből. Ez mindent meggyújt maga körül és nagyon súlyos égési sérüléseket okozhat. Célszerű helyette egy fedőt keresni, azzal lefedni és elzárni a tűzhelyet, így biztonsággal tudjuk eloltani az égő zsírt.
Fontos megjegyezni azt is, hogy a sütőpapír szélének nem szabad érintkeznie a sütő forró részeivel, ezért ami túllóg a sütőtepsin azt mindig vágd le! Ügyelj arra is, hogy a sütőpapír ne szakadjon el és ne lyukadjon ki.
Cikkajánló: Ezeket az ételeket ne egye és ne igya éhgyomorra!
És mi a helyzet a zsírpapírral? Ez egy vékony paraffin viaszréteggel bevont papírtekercs, ami tapadásmentes felülettel rendelkezik, de nem hőálló. Ezért nem ajánlatos berakni a sütőbe mert megolvadhat és beborítja füsttel a konyhát.
Így akadályozhatod meg, hogy letapadjon az étel
A sütőpapír kiváltására több alternatíva is elérhető. A legkézenfekvőbb ha olyan edényt használsz amin tapadásmentes bevonat található. Emellett az is segíthet, ha az alapanyagokat – például a húst és a zöldségeket – szárazra törlöd, mielőtt a serpenyőbe kerülnének. A sütésnél mindig figyelj oda, hogy az edényben, amit használsz, legalább kétszeres sütési térfogat maradjon, hogy a zsír vagy az olaj könnyen el tudjon terülni.
Ez is érdekelhet: Isteni finom, könnyű sajtos perecet sütöttem szilveszter estére – A fiúk egy pillanat alatt eltüntették