Mitől káros az emberi szervezetre?
2010-ben az a Közös Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezet/Egészségügyi Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Szakértői Bizottsága (JECFA) állatkísérletek alapján megállapította, hogy miután nagy dózisban kaptak az állatok akrilamidot, egész hamar ráksejtek alakultak ki a szervezetükben. Így azt a következtetést vonták le, hogy emiatt káros az emberi szervezet számára, és további kutatásokat javasolt.
Cikkajánló: Így tarthatod jégmentesen a szélvédőt egy egyszerű házi tisztítószerrel és reggelre se fog befagyni!
Milyen módon védekezhetünk?
Ugyan kizárni nem tudjuk az ételünkben előforduló akrilamidot, viszont csökkenthetjük annak bevitelét. Ezt elérhetjük a főzési szokásaink, vagy akár a hőmérséklet szabályozásával. Ha a nyers burgonyát 15-30 percig vízben áztatjuk sütés előtt, az lecsökkenti az akrilamid képződését a folyamat során. Az áztatott burgonyát főzés előtt le kell csöpögtetni és szárazra kell törölni, hogy elkerüljük a kifröccsenést vagy a tüzet. Lehetőleg sötét, hűvös helyen tároljuk, például szekrényben vagy kamrában, megakadályozva a kicsírásodást.