Nincs is jobb érzés annál, mint ha otthon termeljük meg az ínycsiklandóan finom és csodálatosan szép zöldségeket és a gyümölcsöket. Természetesen az a legjobb, ha bőséges termést hoznak a növényeink, és büszkén tekinthetünk rájuk.
Az alábbiakban olyan kis trükköket olvashatsz, melyek segítenek abban, hogy az uborkatermés a lehető legbőségesebb legyen: a növénynek egyrészt függőleges helyre van szüksége, hogy kúszni tudjon, másrészt rengeteg napsütést és sok vizet is igényel a bőséges termés érdekében.
Mindez a gondoskodás azonban önmagában nem ér semmit, amennyiben az uborkánk a kártevők prédájává válik. Az alábbiak szerint azonban ettől is megvédhetjük, és a termés akkor valóban pazar lesz:
2 liter savót keverünk egy vödör vízbe, majd hozzá adagolunk 150 g cukrot. Mind az uborka, mint pedig a paradicsom öntözésére kiváló ez a keverék. A családban már régóta használjuk ezt a megoldást, és remekül bevált!
Még két másik technika is létezik, ami igen hatékony a hozam növelésére:
Egy szelet kenyeret kell egy vízzel teli gödörbe tennünk, és megvárni, hogy egész éjszaka ázzon benne. Reggel leszűrjük a vizet, egy kis flakon jódot öntünk a vízhez, majd megöntözzük az uborkát a vízzel. A keverék tárolható, azonban hűvös helyen tartsd, és kéthetente felhasználhatod az uborka öntözésére, amely így őszig bőséges termést hoz.
Egy harmadik módszer, amikor egy vödör vízhez 20 gramm szappant és 30 csepp jódot adunk. Amikor már néhány levelet hozott az uborka, 10 naponta öntözzük ezzel az oldattal, és nem lepik majd a kártevőt, és igazán bőséges termést fog hozni!
További kertrendezési tippek, ötletek itt
Az uborka fogyasztásának 10 előnye:
1. Hidratál: Az uborka 96%-a víz, így kiváló folyadékpótló, főleg a forró nyári napokon. Segít megelőzni a dehidratációt, ami fáradtsághoz, fejfájáshoz és székrekedéshez vezethet.
2. Alacsony kalóriatartalmú: Az uborka 100 grammja mindössze 15 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázók számára. Magas víztartalma miatt teltségérzetet okoz, ami segíthet kevesebbet enni.
3. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: Az uborka jó C-vitamin, K-vitamin, kálium és magnézium forrás. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, a K-vitamin fontos a csontok egészségéhez, a kálium segíti a vérnyomást kordában tartani, a magnézium pedig hozzájárul az izmok és az idegrendszer működéséhez.
4. Segíti az emésztést: Az uborka rostokban gazdag, amelyek elősegítik az emésztést és megelőzik a székrekedést. A rostok emellett hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához is.
5. Méregtelenít: Az uborka vízhajtó hatással rendelkezik, ami segít a szervezet méreganyagainak kiürítésében.
6. Csökkenti a gyulladást: Az uborkában található antioxidánsok segítenek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.
7. Jótékony a bőrnek: Az uborka hidratálja a bőrt és segít csökkenteni a duzzanatot és a sötét karikákat a szem alatt.
8. Frissíti a leheletet: Az uborka rágcsálása segíthet felfrissíteni a leheletet.
9. Erősíti a fogakat: Az uborkában található ásványi anyagok, mint a kalcium és a magnézium, erősítik a fogakat.
10. Segít megelőzni a rákot: Az uborkában található antioxidánsok segítenek megelőzni a rákot.
Az uborka fogyasztása számos módon történhet:
- Nyersen, salátában
- Pácolva
- Turmixba téve
- Levesként
- Szendvicsbe töltve
Az uborka egy sokoldalú és ízletes zöldség, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Fogyasztása minden korosztály számára ajánlott.