Rákóczi túrós
Hozzávalók
Tészta
- 250 g finomliszt
- 50 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 200 g vaj (hideg)
Túrós krém
- 500 g tehéntúró
- 50 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojássárgája
- 2 ek tejföl (hideg)
- 1 citromból nyert citromhéj
- 3 csapott ek búzadara
Összeállítás
- 4 db tojásfehérje
- 200 g porcukor
- 400 g sárgabaracklekvár
Ajánló: Vaníliás szelet amivel bárkit lenyűgözhetsz! Már a látványa is fenséges!
Elkészítés:
Tészta:
Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd add hozzá a tojássárgákat és a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, ügyelve arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, hogy a tészta ne olvadjon fel a kezed melegétől. Amint a tészta összeáll, csomagold be fóliába, és pihentesd legalább 30 percig a hűtőben.
A tészta pihenése közben készítsd el a túrós krémet. Miután kivetted a tésztát a hűtőből, nyomkodd egyenletesen egy tepsi aljába. Ha nem szeretnéd, hogy felpúposodjon, szurkáld meg villával. Süssd előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 percig, amíg aranybarnára pirul.
Túrós krém:
A túrót botmixerrel krémesítsd, majd add hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, két tojássárgáját, tejfölt és búzadarát. Reszeld bele egy citrom héját, majd jól keverd össze. Ha szereted, mazsolát is adhatsz hozzá.
Összeállítás:
Amikor kivetted a tésztát a sütőből, még melegen kend meg baracklekvárral, hogy megakadályozd a tészta elázását. Ezután kanalazd rá a túrós krémet, és tedd vissza a sütőbe 150°C-on 30 percre.
A tojásfehérjéket közben verd kemény habbá, fokozatosan hozzáadva a cukrot, míg szép, fényes habot nem kapsz. A tojáshabot töltsd habzsákba, és rajzolj rá klasszikus keresztező mintát vagy tetszőleges alakzatokat a sütemény tetejére. A megmaradt üres helyeket töltsd ki baracklekvárral. Ezután süsd tovább 120°C-on 20 percig, hogy a tojáshab megszilárduljon. Ha szeretnéd, hogy a hab kissé pirult legyen, használhatsz konyhai karamellizáló fáklyát.
A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!