Kertészeti cikkek, érdekességek receptek magazinja! Segítségünkkel megtanulhatsz sok dolgot a növényekről, virágról, ágyasokról, kertről, veteményesről, valamint hogy hogyan termeszthetsz zöldséget, gyümölcsöt otthon.

hirdetés

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad
hirdetés

Rákóczi túrós

Hozzávalók

Tészta

  • 250 g finomliszt
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 200 g vaj (hideg)

Túrós krém

  • 500 g tehéntúró
  • 50 g porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek tejföl (hideg)
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 3 csapott ek búzadara

Összeállítás

  • 4 db tojásfehérje
  • 200 g porcukor
  • 400 g sárgabaracklekvár

Ajánló: Vaníliás szelet amivel bárkit lenyűgözhetsz! Már a látványa is fenséges!

Elkészítés:

Tészta:

Keverd össze a száraz hozzávalókat egy tálban, majd add hozzá a tojássárgákat és a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, ügyelve arra, hogy minél gyorsabban dolgozz, hogy a tészta ne olvadjon fel a kezed melegétől. Amint a tészta összeáll, csomagold be fóliába, és pihentesd legalább 30 percig a hűtőben.

A tészta pihenése közben készítsd el a túrós krémet. Miután kivetted a tésztát a hűtőből, nyomkodd egyenletesen egy tepsi aljába. Ha nem szeretnéd, hogy felpúposodjon, szurkáld meg villával. Süssd előmelegített sütőben 180°C-on 12-15 percig, amíg aranybarnára pirul.

Túrós krém:

A túrót botmixerrel krémesítsd, majd add hozzá a porcukrot, vaníliás cukrot, két tojássárgáját, tejfölt és búzadarát. Reszeld bele egy citrom héját, majd jól keverd össze. Ha szereted, mazsolát is adhatsz hozzá.

Összeállítás:

Amikor kivetted a tésztát a sütőből, még melegen kend meg baracklekvárral, hogy megakadályozd a tészta elázását. Ezután kanalazd rá a túrós krémet, és tedd vissza a sütőbe 150°C-on 30 percre.

A tojásfehérjéket közben verd kemény habbá, fokozatosan hozzáadva a cukrot, míg szép, fényes habot nem kapsz. A tojáshabot töltsd habzsákba, és rajzolj rá klasszikus keresztező mintát vagy tetszőleges alakzatokat a sütemény tetejére. A megmaradt üres helyeket töltsd ki baracklekvárral. Ezután süsd tovább 120°C-on 20 percig, hogy a tojáshab megszilárduljon. Ha szeretnéd, hogy a hab kissé pirult legyen, használhatsz konyhai karamellizáló fáklyát.

A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!

4 / 12

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés
error: Content is protected !!