Palántázás
A palántázásnak köszönhetően hamarabb szedhetjük le az első terméseket. A palántaként ültetett növény általában többet is terem majd, mint az állandó helyre vetett, mivel ha hamarabb kezd teremni a kiültetéskori méretbeli előnye miatt, és az első fagyok késő ősszel mindkettőt ugyanakkor pusztítják majd el, akkor a palántázottnak több lesz a tenyészideje.
Fontos, hogy a palánta jó kondíciójú, kompakt növekedésű legyen, ne megnyúlt. A kevéssé fejlett palánta sem tekinthető jó minőségűnek, de az sem, amelyik már kinőtte a cserepét, a gyökér beleöregedett. Azonban arra figyeljünk, ha túl korán ültetjük ki a növényt, és az megfázik, azonnal elveszítheti az előnyét a helyrevetett társaihoz képest. Épp ezért vagy a talajmenti fagyveszély után ültessünk. Ha a palántákat nem szoktatjuk hozzá lassan a kinti körülményekhez, könnyen napégés áldozatai lehetnek a levelei. Ne egyből ültessük ki ezeket. Előbb pár napig fokozatosan szoktassuk az új körülményekhez, akár árnyékolással. A szoktatás során némi vízmegvonást is alkalmazhatunk, mert a kerti talajban sem lesz annyira ideális a vízellátás, mint a cserépben a fóliasátorban volt.
Forrás: agrarszektor.hu
További érdekességek:
A nagyira bízták a kisunokát csak pár órára. Amit a kamera felvett… arra szavak sincsenek