ÉrdekesMagazin.hu

hirdetés

Vetés áprilisban: itt a lista, ezeket a növényeket már most elültetheted

Vetés áprilisban: itt a lista ezeket a növényeket már most elültetheted
hirdetés

Az időjárás változás miatt idén a növények életében közel egy hónappal korábban zajlik minden. Az orgona május elején, anyák napján szokott virágozni, most már április első napjaiban kinyíltak a virágai. A zöldségpalánták is hamarabb kiültethetők ki az idei évben.

Korábban a zöldségpalánták kiültetését május 10. után javasolták a szakemberek, mert ekkortól már talaj menti fagyok nem jellemzőek. Az éghajlat változás miatt az utóbbi években elmondható, hogy a tavasz szinte elmaradt, és a tél után közvetlenül jött az óriási meleg. Ez azt jelenti, hogy a zöldségek palántái is hamarabb ültethetők, azonban számolnunk kell a szélsőséges időjárási viszonyokkal. Így számítani lehet hirtelen változásokra, gyors lehűlésekre, majd felmelegedésekre, nyáron pedig aszályos időszakokra és a nagy mennyiségű csapadékra.

Állandó helyre vetés

Az állandó helyre vetés gyorsabb művelet és az így kikelő növények akkor és olyan ütemben fejlődnek, ahogy az időjárás azt megengedi számukra, azonban később lesznek betakaríthatók, mint a palántaként kiültetett fajtársaik. Vannak zöldségek, melyek csak állandó helyre vetve nevelhetők, ilyenek a retekfélék és a gyökérzöldségek, mint a sárgarépa, petrezselyem és pasztinák, ezeket nem szokás átültetni. A salátafélék, a káposztafélék és a tökfélék egyaránt jól termeszthetők állandó helyre vetéssel, de palántanevelés utáni kiültetéssel is. A melegigényes fajok azok, melyeket gyakrabban termesztjük palántaként kiültetve, de ezek is helyrevethetők, csak úgy később kezdenek teremni, hiszen míg a helyrevetett növények a talajmenti fagyok elmúlta után kelnek csak ki, a palántázottakat ekkor ültetjük ki, és például paradicsom, paprika, uborka, vagy padlizsán esetén a kiültetett palánták olyan fejlettek, hogy gyakran már a virágbimbó is látható rajtuk. 

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

1 / 2

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés

Üdvözlünk az ÉrdekesMagazin.hu-n! Nálunk érdekességeket, recepteket, kertészeti cikkeket, híreket, naprakész információkat találhatsz . Jó időtöltést, olvasgatást kívánunk! Szép Napot!

hirdetés
error: Content is protected !!