Elkészítés:
Először készítsük el a vaníliás pudingot: főzzük meg a tejben a pudingport a cukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ez azért fontos, mert ha melegen töltjük a tésztába, az túl puhává válhat, és nehezebb lesz vele dolgozni.
Melegítsük meg a tejet, keverjünk el benne egy teáskanál cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni, amíg habos nem lesz a teteje.
A liszthez adjuk hozzá a cukrot, a tojást, a csipet sót, a vaníliás cukrot és az olvasztott vajat. Öntsük hozzá a felfutott élesztős tejet, majd dagasszuk sima, rugalmas tésztává. Ez kb. 8-10 percig tart, és a végén egy puha, könnyű tésztát kell kapnunk. A megdagasztott tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kb. 50 percig kelesztjük, amíg a duplájára nem nő.
Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd egy pohárral szaggassunk belőle korongokat. Nekem ebből a mennyiségből kb. 30 korong lett.
A kis korongokat a kezünkkel enyhén ellapítjuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. A közepükre 1 teáskanálnyi vaníliapudingot teszünk, majd a széleket összecsípjük, hogy kis labdákat kapjunk.
A kész labdabuktákat jó szorosan egymás mellé tesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy tortaformába, majd lekenegetjük olvasztott vajjal. Letakarva még 20-25 percig kelesztjük, miközben a sütőt előmelegítjük. A buktákat közepes hőfokon (kb. 180°C-on) kb. 20-30 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a tetejük.
A sütőből kivéve még melegen megkenjük egy kis olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen a tetejük.
Langyosan a legfinomabb, de másnap is isteni puha marad. Porcukorral megszórva, vagy egy kis extra pudinggal tálalva egyszerűen ellenállhatatlan!
Ezt is érdemes elolvasnod: Olcsón, gyorsan, finomat: 4 zseniális hóvégi recept, ami garantáltan jól lakat
5 férjfogó szaftos tejfölös kaja, ha valami mennyei és laktató ételre vágysz!