Kertészeti cikkek, érdekességek receptek magazinja! Segítségünkkel megtanulhatsz sok dolgot a növényekről, virágról, ágyasokról, kertről, veteményesről, valamint hogy hogyan termeszthetsz zöldséget, gyümölcsöt otthon.

hirdetés

7 rég elfeledett falusi recept, amire a mai háziasszonyok 90%-a nem is emlékszik

7 rég elfeledett falusi recept
hirdetés

Paprikás gríz

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertéslapocka
  • 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
  • 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 csipet őrölt babérlevél
  • 1 csipet borsikafű
  • 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
  • 4 dl zöldségalaplé
  • 4 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • bors
  • A galuskához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg búzadara
  • 3 tojás
  • 1 teáskanál só
  • 3-4 dl víz

Elkészítése:

Először a kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágjuk és kipirítjuk belőle a zsírját. A finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és pár percig összedinszteljük. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott tvpaprikát és paradicsomot, és amikor ezek is bégre összeestek, belekeverjük az őrölt piros fűszerpaprikát. A kockákra vágott sertéslapockát és a gerezdfokhagymát is hozzáadjuk, és fehéredésig pirítjuk őket együtt. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral és borsikafűvel, majd elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet és addig főzzük, míg a hús már majdnem puha lesz.

Ajánló: Ezért ne öntsd ki a hurka zsírját! Így használd fel a zsírt mesterien

Ezután beletesszük a megtisztított, és feldarabolt zöldbabot, ezek után együtt készre főzzük. Végül összekeverjük a lisztet és a tejfölt, ezzel egy habarást készítve, és behabarjuk vele a zöldbabos ragut. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a darát a három tojással és a sóval. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy galuska állagú legyen. Sós vizet forralunk egy lábosban, beleszaggatjuk ezt a masszát, és pár perc alatt addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszinéré. Leszűrjük, és két kanálnyi pörköltszafttal összekeverjük.

A következő receptért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!

5 / 7

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés
error: Content is protected !!