Paprikás gríz
Hozzávalók:
- 50 dkg sertéslapocka
- 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab
- 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 csipet őrölt babérlevél
- 1 csipet borsikafű
- 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika
- 4 dl zöldségalaplé
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál zsír
- só
- bors
- A galuskához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg búzadara
- 3 tojás
- 1 teáskanál só
- 3-4 dl víz
Elkészítése:
Először a kolozsvári szalonnát vékony csíkokra vágjuk és kipirítjuk belőle a zsírját. A finomra vágott vöröshagymát hozzáadjuk és pár percig összedinszteljük. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott tvpaprikát és paradicsomot, és amikor ezek is bégre összeestek, belekeverjük az őrölt piros fűszerpaprikát. A kockákra vágott sertéslapockát és a gerezdfokhagymát is hozzáadjuk, és fehéredésig pirítjuk őket együtt. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral és borsikafűvel, majd elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet és addig főzzük, míg a hús már majdnem puha lesz.
Ajánló: Ezért ne öntsd ki a hurka zsírját! Így használd fel a zsírt mesterien
Ezután beletesszük a megtisztított, és feldarabolt zöldbabot, ezek után együtt készre főzzük. Végül összekeverjük a lisztet és a tejfölt, ezzel egy habarást készítve, és behabarjuk vele a zöldbabos ragut. Egy tálban összekeverjük a lisztet és a darát a három tojással és a sóval. Annyi vizet keverünk hozzá, hogy galuska állagú legyen. Sós vizet forralunk egy lábosban, beleszaggatjuk ezt a masszát, és pár perc alatt addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz felszinéré. Leszűrjük, és két kanálnyi pörköltszafttal összekeverjük.
A következő receptért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!