Mézes krémes
Hozzávalók
Tészta
- 500 g finomliszt
- 125 g porcukor
- 4 ek méz (kb. 100g)
- 80 g kacsazsír (szobahűmérsékletű)
- 1 db tojás
- 4 ek tej (kb. 50ml, szükség szerint)
- 1 kk szódabikarbóna
Töltelékek (gríz és lekvár)
- 5 dl tej
- 100 g búzadara
- 150 g porcukor
- 1 db vanília
- 1 db tojássárgája
- 200 g vaj
Összeállítás
- 300 g sárgabaracklekvár
- csokimáz
- 150 g étcsokoládé
- 100 g vaj
Ajánló: Nagyon finom és krémes süti, íme a Julika szelet
A mézes krémes elkészítéséhez először a tésztával kell kezdeni. Ehhez egy nagy keverőtálban összegyúrjuk a lisztet, porcukrot, mézet, kacsazsírt, tojást, tejet és a szódabikarbónát, míg közepesen lágy tésztát nem kapunk. Mivel a tej és a liszt mennyisége kicsit eltérhet, szükség esetén adjunk hozzá még lisztet vagy tejet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. Ezután lemérjük a tésztát, és négy egyenlő részre osztjuk. Amíg az egyik negyedével dolgozunk, a többit hűtőben pihentetjük.
A tésztadarabot két sütőpapír között nagyon vékonyra, körülbelül 25×35 cm-esre nyújtjuk. Miután végeztünk a nyújtással, óvatosan áthelyezzük egy gáztepsi hátoldalára, hogy könnyebb legyen később leszedni. A felső sütőpapírt eltávolítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezt a folyamatot megismételjük a többi tésztalappal is, mindig figyelve, hogy ne süljön túl. A kész lapokat egyenes felületen hagyjuk kihűlni.
A töltelék elkészítéséhez a tejet a cukorral és a vaníliával együtt egy gyorsforralóban felmelegítjük. Amikor a tej már majdnem forr, hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha elkészült, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük, közben időnként átkeverjük. Amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját. A krémet akár turmixolhatjuk is, ha teljesen sima állagot szeretnénk.
Az összeállításhoz az első tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük, és rákenjük a grízes krém felét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta. Erre kerül a második tésztalap, amelyet alaposan megkenünk a sárgabaracklekvárral. A lekvárral ne spóroljunk, hiszen a tészta részben beszívja. A harmadik lapot ismét grízes krémmel kenjük meg, végül ráhelyezzük a negyedik tésztalapot.
A csokimáz elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk a csokoládé kétharmadával, majd amikor ez megolvadt, hozzáadjuk a maradék csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. A csokoládémázt ráöntjük a mézes krémes tetejére, és alaposan eloszlatjuk. A süteményt hűvös helyen legalább egy éjszakát pihentetjük, mielőtt kockákra vágva tálaljuk. A mézes krémes lefedve egy hétig is eláll, és napról napra egyre puhább lesz.
A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!