Kertészeti cikkek, érdekességek receptek magazinja! Segítségünkkel megtanulhatsz sok dolgot a növényekről, virágról, ágyasokról, kertről, veteményesről, valamint hogy hogyan termeszthetsz zöldséget, gyümölcsöt otthon.

hirdetés

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad
hirdetés

Mézes krémes

Hozzávalók
Tészta

  • 500 g finomliszt
  • 125 g porcukor
  • 4 ek méz (kb. 100g)
  • 80 g kacsazsír (szobahűmérsékletű)
  • 1 db tojás
  • 4 ek tej (kb. 50ml, szükség szerint)
  • 1 kk szódabikarbóna


Töltelékek (gríz és lekvár)

  • 5 dl tej
  • 100 g búzadara
  • 150 g porcukor
  • 1 db vanília
  • 1 db tojássárgája
  • 200 g vaj

Összeállítás

  • 300 g sárgabaracklekvár
  • csokimáz
  • 150 g étcsokoládé
  • 100 g vaj

Ajánló: Nagyon finom és krémes süti, íme a Julika szelet

A mézes krémes elkészítéséhez először a tésztával kell kezdeni. Ehhez egy nagy keverőtálban összegyúrjuk a lisztet, porcukrot, mézet, kacsazsírt, tojást, tejet és a szódabikarbónát, míg közepesen lágy tésztát nem kapunk. Mivel a tej és a liszt mennyisége kicsit eltérhet, szükség esetén adjunk hozzá még lisztet vagy tejet, hogy a tészta megfelelő állagú legyen. Ezután lemérjük a tésztát, és négy egyenlő részre osztjuk. Amíg az egyik negyedével dolgozunk, a többit hűtőben pihentetjük.

A tésztadarabot két sütőpapír között nagyon vékonyra, körülbelül 25×35 cm-esre nyújtjuk. Miután végeztünk a nyújtással, óvatosan áthelyezzük egy gáztepsi hátoldalára, hogy könnyebb legyen később leszedni. A felső sütőpapírt eltávolítjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezt a folyamatot megismételjük a többi tésztalappal is, mindig figyelve, hogy ne süljön túl. A kész lapokat egyenes felületen hagyjuk kihűlni.

A töltelék elkészítéséhez a tejet a cukorral és a vaníliával együtt egy gyorsforralóban felmelegítjük. Amikor a tej már majdnem forr, hozzáadjuk a búzadarát, és folyamatos keverés mellett sűrű tejbegrízt főzünk belőle. Ha elkészült, levesszük a tűzről, és langyosra hűtjük, közben időnként átkeverjük. Amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat és a tojássárgáját. A krémet akár turmixolhatjuk is, ha teljesen sima állagot szeretnénk.

Az összeállításhoz az első tésztalapot egy sütőpapírral bélelt tálcára helyezzük, és rákenjük a grízes krém felét, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta. Erre kerül a második tésztalap, amelyet alaposan megkenünk a sárgabaracklekvárral. A lekvárral ne spóroljunk, hiszen a tészta részben beszívja. A harmadik lapot ismét grízes krémmel kenjük meg, végül ráhelyezzük a negyedik tésztalapot.

A csokimáz elkészítéséhez a vajat felolvasztjuk a csokoládé kétharmadával, majd amikor ez megolvadt, hozzáadjuk a maradék csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen el nem olvad. A csokoládémázt ráöntjük a mézes krémes tetejére, és alaposan eloszlatjuk. A süteményt hűvös helyen legalább egy éjszakát pihentetjük, mielőtt kockákra vágva tálaljuk. A mézes krémes lefedve egy hétig is eláll, és napról napra egyre puhább lesz.

A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!

11 / 12

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés
error: Content is protected !!