És a gyertyafényes hagymaszeletelés, hogy tetszik? Hogy ez miként segíthet a szem szárazon maradásában? A témában jártasak szerint, a gyertyaláng is semlegesíteni tudja a kiáramló irritáló légnemű anyagot.
Az is sokat segíthet, ha egy fél órára a fagyasztóban pihentetjük a zöldséget. A hideg ugyanis szintén meg tudja akadályozni a szúrós, maró anyag keletkezését.
A szakácsok másik javaslata: nedves és éles késsel, szapora mozdulatokkal dolgozni. Így csökkenthető a hagyma sejtjeinek sérülése és a sírást okozó gázok felszabadulása.
Főzőműsorokban is gyakran látni, hogy a séfek csak a munka végén távolítják el a hagyma szárát, tövét. Ez pedig azért van, mert ott halmozódnak fel az irritációt okozó anyagok, s így kevesebb jut a torokba, szembe.
A rágógumi is jól jöhet munka közben. Aki kipróbálta, azt tapasztalta, hogy a keletkező nyál, védőréteget képez a torkon, ezzel csillapítva a krákogást, szipogást.
Ezt olvastad már? A nagymamám trükkje a konyharuhákkal, így varázsold te is újjá őket