A sárga gévagomba, más néven sárgagéva vagy givagomba, általában az ártéri és vízparti fűzfákat kedvelik, s nemcsak sárga színük és jellegzetes formájuk miatt könnyű rájuk lelni, hanem azért is, mert sokáig ugyanazokon a fákon növekednek. A gomba termőtestei egymás felett helyezkednek el, sárga vagy narancssárga színűek. Akár 30-50 cm átmérőjűek is megnőnek, termőrétege likacsos, húsa fehér színű.
Ha igazán finom gévagombat szeretnénk szedni, a legjobb időpont a nyár eleje, amikor a gombák még puha húsúak; az idősebbek kemények és cseres ízűek lesznek.
Nagy méretűre, akár káposzta nagyságúra is megnőhetnek. Ne szárítsuk, mert így megkeményedhet, a legjobb tartósítási módszer a lefagyasztás.
Fogyasztása nyersen nem ajánlott, mivel gyomorfájdalmat okozhat, azonban sütve vagy főzve kellemesen savanykás íze élvezhető. Felhasználása nagyon sokrétű: ízesítésre alkalmas húsételekhez, tojásételekhez, pizzához, fasírthoz, levesekhez, akár köretnek is ehetjük. Savanykás ízét teában áztatva lehet semlegesíteni.
A gyűjtött gombákat mindig szakértővel vizsgáltassuk át, ha nem vagyunk biztosak a fajtájukban!
További érdekességek:
Az egész pitypang ehető, de sokan nem tudják, hogy a gyökere az igazi kincs
Ez a legerősebb és legolcsóbb természetes műtrágya és rovarirtó, sokan mégsem ismerik