ELKÉSZÍTÉS
A pudingport kevés hideg tejben csomómentesre keverjük, majd a maradék tejjel együtt folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a tojássárgákat, az olajat és a meleg vizet. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd óvatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Kibélelt őzgerincformában 180°C-on, kb. 20-25 percig sütjük.
A barna tésztát ugyanígy készítjük, annyi különbséggel, hogy a liszt egy részét kakaóporral helyettesítjük.
A vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot, majd összekeverjük a kihűlt pudinggal.
A kihűlt tésztákat az őzgerincforma bordáinak megfelelően kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket felváltva krémmel ragasztjuk össze (sárga tészta-krém-barna tészta-krém), amíg két hosszú rudat kapunk. A rudakat olvasztott csokoládéval bevonjuk, majd hűvös helyen pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
A Méteres kalácsot ferdén szeleteljük, hogy minden rétegből jusson egy szeletbe.
TIPP:
Ha gyakran készítesz Méteres kalácsot, szerezz be két azonos méretű őzgerincformát, hogy egyszerre süthesd a tésztákat. Az édesség előző nap történő elkészítése még ízletesebbé teszi, mivel a rétegek addigra tökéletesen összeérnek.
Ezért is hívják „Méteresnek” – a két hosszú rudat összeillesztve tényleg egy méteres sütemény lesz!
Ajánló: 10 tipp, amitől olyan lesz az almás pitéd, mint gyerekkorodban