Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 1/2 teáskanál só
- 3 teáskanál sütőpor
- 2,5 dl tej
- 1 db tojás
- 10 dkg cukor
- 0,6 dl olaj
A forma előkészítéséhez
- Vaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, a sót és a sütőport, majd keverjük össze őket. Egy másik tálban keverjük össze a tejet, a tojást és a cukrot, majd adjuk hozzá az olajat, és alaposan dolgozzuk össze.
Öntsük a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz, és addig keverjük, amíg sűrű tészta nem lesz belőle. Nem baj, ha kicsit csomós marad – a muffin a sütés során „összeáll”.
Ízlés szerint adjunk hozzá csokoládét vagy gyümölcsöt (kb. 20 dkg-ot vesz fel ez a tészta), és lazán keverjük bele. Vajazzuk ki a muffinsütő forma tetejét, hogy a megemelkedett muffinokat könnyen ki tudjuk majd emelni. Helyezzünk muffinpapírokat a mélyedésekbe.
Kanalazzuk a tésztát a muffinpapírokba. Egy fagyiskanál vagy három púpozott evőkanálnyi tészta elegendő egy muffinra – a formákat kb. háromnegyedig töltsük.
Helyezzük a formát az előmelegített sütőbe, és süssük 25 percig, vagy amíg a muffinok aranybarnára nem sülnek. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészültek-e.
Vegyük ki a formát a sütőből, és hagyjuk a muffinokat hűlni, mielőtt kivennénk őket a papírból.
Ez a nagyi csörögefánk receptje, amiért mindenki sorban fog állni