Elkészítés:
A lisztet és a porcukrot gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg margarinnal, hogy ne melegedjen fel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szódabikarbónát, a tejfölt és egy csipet sót, majd gyorsan összegyúrjuk a tésztát. Kinyújtjuk, és egy 20×35 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180°C-on 10 percig elősütjük.
Amíg a tészta sül, elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót összekeverjük a kristálycukorral, a búzadarával, a tojássárgájával és a tejföllel. Az elősütött tésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a túrós keveréket. Visszatesszük a sütőbe, és 160°C-on további 20 percig sütjük.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben három részletben hozzáadjuk a porcukrot. Amikor a túrós réteg megsült, kivesszük a sütőből, és a habot habzsákba töltve rányomjuk a sütemény tetejére. A kockák közepébe kis mélyedést készítünk, amit baracklekvárral töltünk meg (vagy a lekvárt egyszerűen elkenjük a habon és villával mintázzuk). Visszatesszük a sütőbe, és 150°C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Miután kihűlt, szeletekre vágjuk, és tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!
Tippünk nyugdíjasoknak: Mielőtt boltba mennénk, mindig tekintsük meg az akciós újságokat.
Szilvásgombóc recept, már évek óta nem csináltam
Nyíregyházi módszer: Szabolcsban így teszik el a szőlőt télire, tanuld meg te is a trükköt!