Elkészítés:
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, keverd hozzá a sót és a cukrot. Az élesztőt futtasd fel a kézmeleg vízben, majd add hozzá a joghurttal együtt a liszthez. Kezdd el dagasztani a tésztát, és amikor már összeállt, add hozzá a margarint vagy vajat. Dagaszd tovább, amíg sima és rugalmas tésztát nem kapsz.
Tedd a tésztát egy tiszta tálba, fedd le, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 40 percig, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztát oszd 10 egyenlő részre, majd gombócold őket. Pihentesd a gombócokat néhány percig, hogy könnyebb legyen dolgozni velük. Egyenként nyújtsd ki őket 24 cm átmérőjű körökké olajozott munkalapon.
A kinyújtott körök felületét kend meg olajjal, majd hajtsd félbe. Ismét olajozd meg a felületet, és hajtsd még egyszer félbe, hogy egy háromszög alakot kapj. Helyezd a háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire.
Takarj le a tepsit egy konyharuhával, és hagyd kelni a zsemléket további 30 percig. A kelesztés után a háromszög két oldalát zárd le, de hagyd meg a rétegeket nyitottan. Kend meg a zsemlék tetejét felvert tojással, és szórd meg szezámmaggal.
Melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra, és helyezd be a zsemléket. Süssd őket 10 percig ezen a hőfokon, majd csökkentsd a sütőt 210 °C-ra, és süsd további 20 percig alsó-felső sütésen, amíg aranybarnák lesznek.
Ajánló: 10 tipp, amitől olyan lesz az almás pitéd, mint gyerekkorodban