Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a sütőport, szódabikarbónát, kristálycukrot, vaníliás cukrot és egy csipet sót. Keverjük jól össze. Morzsoljuk el benne a margarint, hogy a tészta finom morzsás állagú legyen.
Adjuk hozzá a tejfölt és a tojásokat, majd az egészet alaposan gyúrjuk össze, amíg sima tésztát nem kapunk. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagságú téglalappá.
Derelyevágóval vagy késsel vágjunk belőle két ujjnyi széles csíkokat, majd ezekből rombusz alakú darabokat formáljunk. A közepükbe vágjunk egy kis bevágást, és az egyik sarkot húzzuk át ezen a nyíláson. Melegítsünk közepesen forró olajat, és süssük benne a fánkokat aranybarnára.
A megsült fánkokat forgassuk porcukorba, és már tálalhatjuk is ezt az ízletes, omlós finomságot.
Jó étvágyat!
Forrás: Károly Körmendi
Különleges fánk a nagymamám receptje alapján, amit a családban mindenki istenít