A masszát közepes lángon újra felforraljuk, és addig kevergetjük, amíg a kanál húzásánál már látszik az edény alja (ez körülbelül 2-3 órát vesz igénybe). Vigyázat, a massza forró és köpködhet, ezért tanácsos hosszú ujjú felsőt viselni.
Amikor elérte a megfelelő sűrűséget, fokozatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a 4-4,5 kg cukrot. Ezt követően további fél órán át kevergetjük, amíg a birsalmasajt teljesen összeáll.
Ha hideg tányérra cseppentve gyorsan megdermed, akkor elkészült a birsalmasajt. Vizes edényekbe öntjük a masszát, vagy folpackkal kibélelt formákba tesszük.
Reggelig hagyjuk formában állni, majd sütőpapírra borítjuk. Szellős, meleg helyen naponta forgatva szárítjuk, amíg már nem nedves. Ezt követően celofánba csomagolva tároljuk.
A birsalmasajt napokig, sőt hetekig tartósítható, így később is élvezhetjük ezt a finom, hagyományos édességet.
Ajánló: 12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad