Kertészeti cikkek, érdekességek receptek magazinja! Segítségünkkel megtanulhatsz sok dolgot a növényekről, virágról, ágyasokról, kertről, veteményesről, valamint hogy hogyan termeszthetsz zöldséget, gyümölcsöt otthon.

hirdetés

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad
hirdetés

Hatlapos

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 200 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 200 g mandulaliszt

A krémhez:

  • 6 db tojássárgája
  • 80 g cukor
  • 25 g kukoricakeményítő
  • 2,5 dl tej
  • 2 csepp mandulaaroma
  • 200 g vaj

A tetejére:

  • 10 dkg mandulapehely
  • 12 szem egész mandula
  • 0,5 dl víz
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 40 g étcsokoládé

Ajánló: Vaníliás szelet amivel bárkit lenyűgözhetsz! Már a látványa is fenséges!

Elkészítés:

Tészta:

A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor a hab kezd keményedni, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg teljesen kemény habot nem kapunk. A mandulaliszthez hozzáreszeljük a citrom héját, majd óvatosan, három részletben hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjéhez. A tortaformát kivajazzuk és mandulaliszttel megszórjuk. Ebből a mennyiségből 15 cm-es formában 6 lapot tudunk készíteni. 185 fokra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt süssük meg a lapokat egyenként.

    Krém:

    A tojássárgájákat keverjük el alaposan a cukorral és a keményítővel.

    A tejet melegítsük fel, de ne forraljuk. Adjunk egy keveset a tojásos keverékhez, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a maradék tejet is. Az egészet tegyük vissza a lábosba, és közepes lángon főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz.

    Hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd keverjük hozzá a puha vajat és a mandulaaromát. Addig keverjük, amíg sima, fényes krémet nem kapunk.

      Összeállítás:

      Kezdjük el a torta rétegezését: az első lapra kenjünk egy réteg krémet, majd tegyük rá a következő lapot. Folytassuk, amíg a lapok elfogynak. A maradék krémmel vonjuk be a torta külsejét is.

      A kakaóport keverjük el a felmelegített vízben, majd öntsük a felaprított étcsokoládéra, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Hűtsük le, amíg kicsit sűrűbb nem lesz.

      A csokoládét a torta tetejére csurgatjuk. A profibb megjelenés érdekében, amikor a csoki már sűrűbb, habzsákba töltve vékony köröket csurgassunk a krémre. Fogpiszkálóval kívülről befelé haladva készíthetünk pókhálómintát.

        Díszítés:

        Pirítsuk meg a mandulapelyhet egy száraz serpenyőben, majd díszítsük vele a torta oldalát.

        A torta tetejére habzsák segítségével krémrózsákat nyomhatunk, amelyek közepére egy-egy szem mandulát tehetünk.

          A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!

          10 / 12

          Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

          Ez tetszett, megosztom!
          hirdetés
          hirdetés
          error: Content is protected !!