Hatlapos
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 200 g cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 200 g mandulaliszt
A krémhez:
- 6 db tojássárgája
- 80 g cukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 2,5 dl tej
- 2 csepp mandulaaroma
- 200 g vaj
A tetejére:
- 10 dkg mandulapehely
- 12 szem egész mandula
- 0,5 dl víz
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 40 g étcsokoládé
Ajánló: Vaníliás szelet amivel bárkit lenyűgözhetsz! Már a látványa is fenséges!
Elkészítés:
Tészta:
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor a hab kezd keményedni, fokozatosan, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, és tovább verjük, amíg teljesen kemény habot nem kapunk. A mandulaliszthez hozzáreszeljük a citrom héját, majd óvatosan, három részletben hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjéhez. A tortaformát kivajazzuk és mandulaliszttel megszórjuk. Ebből a mennyiségből 15 cm-es formában 6 lapot tudunk készíteni. 185 fokra előmelegített sütőben, 15-18 perc alatt süssük meg a lapokat egyenként.
Krém:
A tojássárgájákat keverjük el alaposan a cukorral és a keményítővel.
A tejet melegítsük fel, de ne forraljuk. Adjunk egy keveset a tojásos keverékhez, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a maradék tejet is. Az egészet tegyük vissza a lábosba, és közepes lángon főzzük, amíg puding sűrűségű nem lesz.
Hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd keverjük hozzá a puha vajat és a mandulaaromát. Addig keverjük, amíg sima, fényes krémet nem kapunk.
Összeállítás:
Kezdjük el a torta rétegezését: az első lapra kenjünk egy réteg krémet, majd tegyük rá a következő lapot. Folytassuk, amíg a lapok elfogynak. A maradék krémmel vonjuk be a torta külsejét is.
A kakaóport keverjük el a felmelegített vízben, majd öntsük a felaprított étcsokoládéra, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad. Hűtsük le, amíg kicsit sűrűbb nem lesz.
A csokoládét a torta tetejére csurgatjuk. A profibb megjelenés érdekében, amikor a csoki már sűrűbb, habzsákba töltve vékony köröket csurgassunk a krémre. Fogpiszkálóval kívülről befelé haladva készíthetünk pókhálómintát.
Díszítés:
Pirítsuk meg a mandulapelyhet egy száraz serpenyőben, majd díszítsük vele a torta oldalát.
A torta tetejére habzsák segítségével krémrózsákat nyomhatunk, amelyek közepére egy-egy szem mandulát tehetünk.
A recept folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!