Elkészítés
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, majd megmossuk. Egy nagy edényben sós vízben 5 percig főzzük, hogy a levelek könnyen elváljanak. A puha leveleket egyenként leszedjük, és további pár percig főzzük, hogy hajlékonyak legyenek. A levelekről a vastagabb ereket levágjuk, majd félretesszük.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és kevés napraforgóolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, majd ízlés szerint fűszerpaprikát szórunk rá. Egy nagy tálban keverjük össze a darált húst, a megmosott rizst, a tojásokat, a sót, a borsot, valamint a pörköltalapot. A keverékből kézzel formáljunk kis gombócokat.
A káposztalevelekre (a nagyobbakat félbevágva) egy-egy evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A levelek széleit behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük. Az elkészült töltelékeket egy tányérra helyezzük.
Egy nagy fazék aljára a savanyított káposzta felét terítjük, erre sorakoztatjuk a töltött káposztákat. A tetejére csíkokra vágott füstölt szalonnát és karikára vágott kolbászt helyezünk, majd befedjük a maradék savanyú káposztával.
A paradicsomlét az előkészített rétegekre öntjük, hozzáadunk egy kevés sót és egy evőkanál cukrot. Annyi vizet adunk hozzá, hogy a töltelékeket ellepje. Az ételt fedő alatt, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára főzzük. A megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
A kész töltött káposztát tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
Ezt olvastad már? Körömpörkölt – Így készíti a nagyanyám, a családom szerint ez 10/10-es