Elkészítés:
Kezdd azzal, hogy alaposan megmosod a szőlőt, majd leszemezed a fürtöket. Helyezd a szőlőszemeket egy tepsibe, és süsd őket 100 fokon. A sütési idő változhat attól függően, hogy mennyire lédús a szőlő. Süsd addig, amíg a szőlő levet nem ereszt. Amikor a szőlő levet engedett, passzírozd át egy paradicsompaszírozón vagy szűrőn, hogy eltávolítsd a héját és a magokat. Az így kapott szőlőpüré már majdnem lekvár állagú lesz. Ha szükséges, forrald fel a pürét egy rövid ideig, hogy tovább sűrűsödjön, miközben előkészíted a befőttesüvegeket. Ez a recept cukor nélkül is kiváló, hiszen a szőlő természetes édessége érvényesül. Ha a szőlő savanykásabb, ízlés szerint adhatsz hozzá egy kevés cukrot. A fűszerezés a szőlőtől függ, ha elég édes, nem kell bele cukor, de ha savanykás, akkor természetesen kerülhet bele. Üvegekbe tesszük, mehet a száraz dunsztba.
Forrás: ketkes
Szilvásgombóc recept, már évek óta nem csináltam
Nyíregyházi módszer: Szabolcsban így teszik el a szőlőt télire, tanuld meg te is a trükköt!