ÉrdekesMagazin.hu

hirdetés

Mindenhol nő, de sokan mégsem tudják, mennyire egészséges ez a növény

Sokan nem ismerik mennyire egészséges ez a növény
hirdetés

A nagylevelű vagy erdei mályvának is többféle elnevezése létezik; nagypapsajt, csúszóka, füdzőrózsa. Éppúgy gyógynövény, mint a kerek vagy kislevelű mályva, vagyis a papsajtmályva, mely utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő.

A papsajt mályva hazánk egész területén elterjedt, művelt talajon, parlag helyeken, kerítések, utak mentén és kertekben található. Útszéleken és sövények mellett tenyésznek, mérsékelt éghajlatú területeken, mára világszerte elvadult. Félárnyékos, napos helyeket kedveli, talajban nem válogatós, magas a sótartalma. Gyomtársulásokban gyakori. Korong alakú termése kereksajthoz hasonlít, innen ered a neve; papsajt. Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele.

A papsajt is sok nyálkát tartalmaz, ezért leveleit a gyógyászatban hasonló célokra használják. HElhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható. 

A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!

1 / 2

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés

Üdvözlünk az ÉrdekesMagazin.hu-n! Nálunk érdekességeket, recepteket, kertészeti cikkeket, híreket, naprakész információkat találhatsz . Jó időtöltést, olvasgatást kívánunk! Szép Napot!

hirdetés
error: Content is protected !!