Elkészítés
Szerezzünk be egy háztáji, egész kakast, tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel. A mellét két-három darabra vágjuk, a combot kettőbe, a szárnyat egészben hagyjuk.
Tisztítsuk meg a vöröshagymákat, és vágjuk nagyon apró kockákra (vagy használjunk késes aprítógépet). Egy nagyobb vasedényben, lábosban vagy bográcsban, lassú tűzön kezdjük el párolni a hagymát a zsíron. Hagyjunk időt, hogy a hagyma pépesre párolódjon.
Ha a hagyma kellően puha és pépes, adjuk hozzá a fűszerpaprikát, keverjük össze, majd kicsit pirítsuk meg.
Tegyük bele a kakasdarabokat, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott vagy turmixolt paradicsomot és paprikát, sót, borsot, babérlevelet (és az opcionális fűszernövényeket és őrölt köményt). Öntsük fel 2 dl tiszta, szűrt vízzel, tegyünk rá fedőt, mérsékeljük a hőmérsékletet, és lassú tűzön kezdjük el főzni a pörköltet.
Alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk 3-4 órán át, közben inkább rázogassuk, mint kevergessük. Félidőben adjunk hozzá 2 dl jó minőségű, száraz vörösbort. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, hogy ne égjen le.
Amíg fő a kakaspörkölt, készítsünk hozzá kapros galuskát, túrós-tepertős csuszát vagy bármilyen tésztaköretet.
Kép forrás: Mónika Kurusáné
A falusi háziasszonyok titka: ÍGY készül az igazi retro nokedli!
Különleges fánk a nagymamám receptje alapján, amit a családban mindenki istenít