5. Miért érdemes bevágni az uborkát?
Ha kettévágod vagy bevágod az uborkát, a sós lé jobban átjárja, és intenzívebb íze lesz. Sokan félnek, hogy így puha lesz, de ettől még ropogós marad!
6. Kenyér vagy krumpli? Mindkettő működik!
A hagyományos recept kovászos kenyeret használ az erjedési folyamat beindításához. De ha gluténmentes verziót készítenél, krumpli is tökéletes helyettesítő! Mindkét alapanyag szénhidrátot biztosít a mikroorganizmusoknak, amik beindítják az erjedést.
7. Figyelj a folyadék pótlására!
Miután az üveget megtöltötted az uborkákkal, fűszerekkel, forró sós lével, és a tetejére raktad a kenyeret vagy a krumplit, fontos, hogy mindig pótold az elpárolgott folyadékot!
Tipp: A lezárt üveget tedd egy mélytányérba vagy tálcára, mert az erjedés során kifolyhat egy kevés lé.
8. Mennyi idő alatt készül el?
A kovászos uborka érlelési ideje 3-6 nap, attól függően, mennyire meleg a hely, ahol tárolod. A lé zavarossá válhat, de ne aggódj, ez teljesen normális!
Naponta ellenőrizd, és amikor már kellően savanyú és roppanós, szűrd le és tedd kisebb üvegekbe. A leszűrt levet öntsd vissza az uborkákra, és hűtőben akár 2-3 hétig eltartható!
Ajánló: Kiderült a tökéletes farsangi fánk titka: erre az egy dologra kell figyelned