Akinek van veteményese, biztosan találkozott már a kövér porcsinnal, mely szinte a legnagyobb melegben is képes életben maradni. Sokan megpróbálnak tőle megszabadulni, pedig igazi, kincset érő növény, melyet nyugodtan meg is ehetünk.
A kövér porcsin egy húsos levelű gyomnövény, amely ráterül a földre, így védi azt az erős napsugárzástól. Mivel lassítja a talaj párolgását, képes a földben tartani a nedvességet még a legnagyobb kánikula idején is. Nem érdemes tehát kigyomlálni, főleg azért sem, mert egy rendkívül egészséges, számos jótékony hatással bíró növény.
Könnycsepp alakú, zamatos levelei antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. De ez még nem minden – ezek a levelek frissítő és pikáns citromos ízt is kínálnak egy kis borsos beütéssel, ahogyan Sergio Vitale, a chicagói Aldo’s Ristorante Italiano séf-tulajdonosa jellemezte.
Annak ellenére, hogy az amerikaiak, köztük Martha Washington, frissen és pácolva is élvezték a porcsint, de a használata az 1900-as évek elején visszaszorult. Szerencsére az utóbbi időben a gazdálkodók, a takarmányozók és az innovatív szakácsok újra érdeklődésüket mutatják a gyomnövény iránt.
A cikk folytatódik, nyomj a tovább gombra a hirdetés alatt!