ÉrdekesMagazin.hu

hirdetés

Nyugdíjasok figyelem! Március 31 a határidő, minden nyugdíjast érint!

hirdetés

2024. március 1-jétől a jelenleginél egyszerűbb, az utazóközönség igényeihez igazodó tarifa- és kedvezményrendszer került bevezetésre a közforgalmú személyszállításban. – írja az Államkincstár.

Az új kedvezmények igénybevétele során az Ellátottak utazási utalványa mellett a jogosult személyének azonosítása céljából a személyazonosításra alkalmas okmányt is be kell mutatni.
Az Ellátottak utazási utalványa új formátumban 2025-től kerül kiállításra.

A nyugdíjfolyósító igazgatóság a hónapban intézkedik

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az arra jogosultak részére – a 2024. március 1-je előtt hatályos jogszabály alapján – intézkedett a 2025. március 31-ig érvényes utazási utalványok kiállításáról és kiküldéséről. Ez az okmány a rajta feltüntetett érvényességi időn belül igazolja a jogosultságot a 2024. március 1-től bevezetett utazási kedvezményekre.

2024. március 1-jét követően tehát nem az utalványon olvasható, kedvezményekről szóló tájékoztató szerinti kedvezmények vehetők igénybe, valamint ettől az időponttól az utalvány hátoldalán lévő bélyegzőhelyek is funkciójukat vesztik.

Az Ellátottak utazási utalványa pótlása, cseréje (pl. elvesztés, megrongálódás esetén) díjmentesen kérhető a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól.

Létrehoztak egy új weboldalt a részlekkel

Az utazási kedvezmények igénybevételével kapcsolatban figyelmébe ajánljuk a MÁV-VOLÁN Csoport új tarifarendszer bemutatására létrehozott honlapját, amelyet a www.ujtarifa.hu címen érhet el. Itt minden változásról részletes tájékoztatást talál, de az oldal a gyakran felmerülő kérdéseket érintően is folyamatosan frissülő iránymutatással, információval szolgál az érdeklődőknek. 

Mi változik az új bérleteknél?

Az új tarifarendszernek köszönhetően könnyebben átláthatod, milyen kedvezmények illetnek meg , és ezeket a kedvezményeket mostantól bonyolult igazolások nélkül veheted igénybe. 

Az új tarifarendszerben a 14 év alatti gyermekek és a fogyatékossággal élők éppúgy díjmentesen, azaz ingyen utazhatnak a helyközi közlekedésben, mint a nyugdíjasok vagy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő utastársaink (tehát azok a „nyugdíjasok” is, akik még nem töltötték be a 65. életévüket).

A 14 és 25 közötti fiatalokon kívül a közalkalmazottak továbbra is válthatnak 50%-os kedvezménnyel menetjegyet, például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, tűzoltók.

A menetjegyeknél 2024. március 1-jétől megszűnik a 90%-os, a 33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az ország- és vármegyebérletek esetében azonban nincsen 50%-os változat. Bérletekből kizárólag teljesárút vagy – jogosultság esetén – 90%-os kedvezményt adó változatot lehet vásárolni.

A kedvezményrendszer tehát egyszerűen összefoglalható:

  • menetjegyek: teljesárú, félárú vagy díjmentes,
  • bérletek: teljesárú vagy 90%-os.

Az új napijegyeket és a kedvezményes díjtermékeket legegyszerűbben a MÁV appon vásárolhatod meg, ehhez leghamarabb március 1-jén frissítened kell az alkalmazást.

Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

Ez tetszett, megosztom!
hirdetés
hirdetés

Üdvözlünk az ÉrdekesMagazin.hu-n! Nálunk érdekességeket, recepteket, kertészeti cikkeket, híreket, naprakész információkat találhatsz . Jó időtöltést, olvasgatást kívánunk! Szép Napot!

hirdetés
error: Content is protected !!