Elkészítés
Egy nagy lábasba rakjuk a 5 kg kockára vágott zsírszalonnát, de csak háromnegyedig töltjük meg, hogy könnyebben tudjuk keverni.
Feltesszük a tűzre, aláöntünk 3 dl vizet, és közepes lángon kezdjük sütni, többször megkeverve.
Amikor a víz már elpárolgott és a zsír kezd sisteregni, lejjebb vesszük a lángot, és tovább sütjük. Ismét többször megkeverjük, mert hamar leéghet.
Ha már elegendő zsír sült ki, újra közepesre vesszük a lángot, és így sütjük készre.
Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és pár percig hagyjuk hűlni. Szedőlapáttal egy fém tésztaszűrőbe szedjük, majd burgonyatörővel kinyomjuk a felesleges zsírt, lecsöpögtetjük, és tálba tesszük a kész töpörtyűt.
A zsírt zománcos bödönbe szűrjük, és hűvös helyen, nem lefedve hagyjuk kihűlni.
Tipp
Amikor a töpörtyű már pirosra sült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit hűlni. Ezután kb. 1,5 dl tejet adjunk hozzá, de csak szinte cseppenként, folyamatosan keverve. Nem szabad egyszerre hozzáönteni, mert kifuthat a zsír az edényből. Ettől a töpörtyű és a zsír is még finomabb lesz.
Andrea Beatrix Kocsó receptje!
Ha szeretnél olcsón vásárolni a recepthez, érdemes tájékozódni az akciós újságokból!
Forrás: bidista
Fiatal kakas pörkölt recept, egyik nagy kedvencünk, nem tudjuk megunni