- lépés: Betakarítás és tárolás
A káposzta készen áll a betakarításra, ha a fejek szilárdak és elérik a kívánt méretet, ami jellemzően 70-90 nappal az ültetés után. A betakarításhoz éles késsel vágja le a szárat közvetlenül a fej alatt. Hagyjon rá néhány külső levelet, hogy megvédje a fejet a zúzódásoktól. A fő fej eltávolítása után a szár oldalain kialakuló kisebb fejeket is betakaríthatja.
Tárolás céljából a káposzta hűvös, sötét helyen tartható rövid ideig tartó használatra. Hosszabb tárolás esetén fontolja meg az erjesztést vagy a savanyú káposzta készítését. Alternatív megoldásként blansírozza és fagyassza le a káposztát főtt ételekhez egész évben.
EGYÉB TIPPEK A SIKERHEZ
Napfény: A káposzta teljes napfényben virágzik. Gondoskodjon arról, hogy a tárolóedényeket legalább 6-8 órán át közvetlen napfény érje naponta.
Hőmérséklet: A káposzta a hűvös hőmérsékletet részesíti előnyben. Melegebb éghajlaton ültessük ősszel a jobb betakarítás érdekében.
Mulcsozás: Vigyen fel egy réteg talajtakarót a káposztanövények tövébe, hogy megőrizze a nedvességet, elnyomja a gyomokat és fenntartsa az egyenletes talajhőmérsékletet.
Egymást követő ültetés: Folyamatos betakarításhoz fontolja meg az egymást követő ültetést. 2-3 hetente ültessen új magokat vagy palántákat.
Társültetés: Ha káposztát ültet olyan kísérőnövények mellé, mint a hagyma és a fűszernövények, segíthet elriasztani a kártevőket.
További érdekességek:
Az egész pitypang ehető, de sokan nem tudják, hogy a gyökere az igazi kincs
Ez a legerősebb és legolcsóbb természetes műtrágya és rovarirtó, sokan mégsem ismerik