Harmadik lépés: Főzés
Miután a húsdarabokat beraktuk egy nagyobb főzőedénybe, öntsünk rá annyi vizet, hogy alaposan ellepje azokat. Van, aki még főzés elején hozzáadja a zöldséget és a fűszereket, de érdemesebb ezeket a főzés fél idejénél beletenni, hogy a zöldség ne főjön nagyon szét. Fedjük le az edényt és kezdjük el a főzést, de ne kapcsoljuk maximumra a főzőlapot. Akárcsak egy szokásos húsleves főzésénél itt is előbb forraljuk fel, majd szedjük le róla a habot és a felesleges zsiradékot, és állítsuk alacsonyabb fokozatra a főzést. Semmiképpen ne rotyogjon, elég, ha csak gyengén hullámzik a teteje.
Hogy szép átlátszó legyen a leve, főzés közben is le kell szedni a tetején felgyülemlett habot, zsiradékot. A főzési idő minimum négy óra, illetve mikor a húsdarabok már úgy félig kikandikálnak a főzőléből, és a tetején hajszálvékony dermedt zsírhártya képződik. Ha nem hagyunk elég időt a főzésre, úgy a kocsonya nem fog megdermedni. Vegyük le a tűzről, majd hagyjuk hűlni egy rövid ideig.
A cikk folytatásáért, a reklám alatt kattints a tovább gombra!