Klasszikus recept: családi hagyományok szerint
Petricsné Ibolya a családi recept alapján készíti a gulyást, só helyett pörköltkockával ízesítve.
– Jó sok hagymára rakom a húst, hogy sűrű legyen a szaft, mint a pörkölté. A marháról levágom a faggyús, hártyás részeket, de belefőzöm őket, mert ezek adják a jó ízt. Később vagy kidobom őket, vagy a macskáim megeszik. Ha majdnem puha a hús, akkor teszem bele a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egy-két szál zellerzöldet, paprikát, paradicsomot, sőt egy kis kelkáposztát is. A végén kerül bele a kockára vágott krumpli. Fűszerezéshez pirospaprikát, őrölt borsot, köményt, sót és fokhagymát használok. Annyi vizet adok hozzá, hogy sűrű maradjon a leves, és a végén után ízesítem, ha szükséges – osztotta meg a családi receptet.
Ajánló: 10 tipp, amitől olyan lesz az almás pitéd, mint gyerekkorodban
A gulyás történelme
A gulyás receptje először egy 1816-ban Miskolcon kiadott szakácskönyvben, a Búza szükségben felsegéllő jegyzések című műben jelent meg, amelyet Rátz Zsuzsanna írt. Étlapra először 1836-ban került, a mosonmagyaróvári Fekete Sas vendéglőben.