Kertészeti cikkek, érdekességek receptek magazinja! Segítségünkkel megtanulhatsz sok dolgot a növényekről, virágról, ágyasokról, kertről, veteményesről, valamint hogy hogyan termeszthetsz zöldséget, gyümölcsöt otthon.

hirdetés

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad

12 retro sütemény nagymamám receptes könyvéből, ami örök kedvenc marad
hirdetés

Mignon

Hozzávalók

Az alaptésztához, és a színezésükhöz

  • 6 db tojás
  • 6 ek vaj
  • 6 ek porcukor
  • 6 ek finomliszt
  • 1 tk céklapor
  • 2 kk cukrozatlan kakaópor
  • 2 kk kurkuma

Az alap fondanthoz

  • 800 g cukor
  • 250 g víz
  • 2 ek ecet

Az egyes mázakhoz

  • 1 kávéskanál kurkuma (vagy 3 csepp sárga ételfesték)
  • 1 g céklapor (vagy 3 csepp piros ételfesték)
  • 1 kk cukrozatlan kakaópor

A krémekhez

  • 150 g vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 fél citromból nyert citromlé
  • 0.5 citromból nyert citromhéj
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 100 g étcsokoládé
  • 100 g vaj
  • 50 g porcukor
  • 1 tk céklapor
  • 50 g piskótalap
  • 50 g mazsola
  • 2 ek rum

A díszítéshez és a tálaláshoz

  • 2 ek citromhéj
  • 1 ek franciadrazsé
  • 10 g étcsokoládé

Ajánló: Kolozsvári rakott káposztát készítettem, egy nap alatt elfogyott az egész, olyan finom lett

Az alaptészta elkészítéséhez a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a felvert tojásokat fokozatosan hozzáadjuk, miközben alaposan elkeverjük. Végül hozzáadjuk a lisztet, és simára dolgozzuk a tésztát. A tésztát három részre osztjuk, majd külön-külön megszínezzük céklaporral, kakaóporral és kurkumával. A tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor megsültek a lapok, egyenes szélű téglalapokra vágjuk őket, és a levágott darabokat félretesszük, hogy a puncsos krém alapja legyen.

A fondant elkészítéséhez a vizet és a cukrot egy lábasban felmelegítjük, majd felforraljuk, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A keletkező habot eltávolítjuk, majd hozzáadjuk az ecetet, és 115°C-ig melegítjük a szirupot. Ha cukorhőmérő nélkül dolgozunk, a szirup akkor van készen, ha két ujjunk között összecsípve szálat húz. Amikor a szirup elkészült, hűtsük le, majd simítsuk egy tiszta felületre, és hajtogassuk, amíg besűrűsödik és kifehéredik. Ezután három részre osztjuk, és céklaporral, kurkumával, illetve kakaóporral színezzük.

A krémekhez a vajat habosra keverjük a porcukorral. A citromos krémhez hozzáadjuk a citromlevet és a reszelt citromhéjat. A csokoládés krémhez az olvasztott csokoládét is belekeverjük. A puncsos krémhez hozzáadjuk a rummal megáztatott piskótadarabokat, céklaport és a mazsolát. A krémeket hűtőben pihentetjük, majd megtöltjük velük a piskótalapokat. Az egyik lapra felvisszük a krémet, majd a másik lappal lefedjük, és alaposan összenyomjuk. Az így összeállított süteményt hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A mignonok bevonásához a fondantot gőz fölött megolvasztjuk, majd a süteményeket egyenként mártjuk bele a színezett fondantba. A csokoládés mignonokat kakaós fondanttal, a citromosat sárga, a puncsosat rózsaszín fondanttal vonjuk be. A mázas sütikockákat rácsra helyezzük, hogy lecsepegjenek, majd visszatesszük a hűtőbe teljes dermedésig. Végül a mignonokat citromhéjjal, franciadrazséval vagy csokireszelékkel díszítjük.

          12 / 12

          Kövesd az ÉrdekesMagazin cikkeit a Google Hírekben!

          Ez tetszett, megosztom!
          hirdetés
          hirdetés
          error: Content is protected !!